www.smita.edu.my

Banner


UNTUK PELAJAR LELAKI  &  PEREMPUAN

Terkini di SMITA

 

alt

SMITA JUARA HAFAZAN QURAN NEGERI PERAK 2015

Baca Lagi...
Anda berada di: Halaman Utama

Selamat Datang Ke Laman Web SMITA!

alt

Sekapur Sirih daripada Pemangku Pengetua SMITA

السلام عليكم و رحمة الله وبركاته.

الحمد لله رب العالمين و الصلاة و السلام على اشرف الأنبياء و المرسلين و على آله وصحبه اجمعين اما بعد.

Marilah kita bersama-sama memanjatkan rasa syukur pada Rabb teragung, Allah Azza Wajalla atas kurniaan nikmat iman dan Islam. Ahamdulillah, dengan irodat dan rahmatNya juga, SMITA mampu mengorak langkah untuk terus mencipta kecemerlangan ketika usia penubuhannya yang kini telah memasuki tahun kelima.

Pada tahun 2016 ini, SMITA sekali lagi mencipta sejarah baru apabila cawangan barunya telah mula beroperasi pada 1 Januari lalu. Cawangan baru ini yang terletak di Subang Bestari, Shah Alam hanya menempatkan pelajar-pelajar puteri sahaja. Manakala SMITA putera yang beroperasi di sebuah kampung permai dikelilingi sawah padi nan indah di Chenderong Balai, Perak terus menerima kemasukan pelajar-pelajar baru sejumlah 71 orang. Kini dengan kekuatan seramai 21 orang guru siswazah dan 203 orang pelajar,SMITA pastinya akan terus berusaha mencapai visi dan misi keramatnya.

Melihat kepada sejarah penubuhan SMITA sepanjang empat tahun yang lepas, perkembangan yang dialami SMITA memang boleh dibanggakan. Pembangunan infrastruktur dengan kemudahan fasiliti yang mencukupi, ditambah pula dengan pelbagai kejayaan yang telah dikecapi sudah tentunya menyemarakkan lagi semangat seluruh warga sekolah untuk lebih berdaya saing dan bergerak seiring kepesatan pembangunan pendidikan nasional dan global.

Antara kecemerlangan yang diraih SMITA tahun ini adalah kejayaan dinobatkan sebagai sekolah agama rakyat terbaik negeri Perak bagi peperiksaan Thanawi 2015 yang lalu. Kita juga berjaya mencipta kejutan dengan merangkul gelaran naib juara dalam pertandingan Robotic Innovative Challenge 2016, kalah dalam suatu perlawanan sengit di peringkat akhir kepada pasukan robotik Indonesia.

Menyedari hakikat bahawa pelbagai cabaran dan dugaan yang sedia menguji keampuhan SMITA dalam mendidik anak bangsanya masa kini, suatu pendekatan yang lebih berhikmah dan mesra pelajar diterapkan dalam proses pentarbiahan disiplin pelajar. Bagi program pembangunan pencapaian akademik yang lebih efektif,  pelan strategik persediaan menghadapi peperiksaan direncanakan sebaik mungkin dengan memberikan penekanan khusus terhadap teknik menjawab soalan SPM, kursus pengajaran guru pakar, serta mengundang guru-guru cemerlang sebagai tenaga pengajar luar dan kelas-kelas tambahan subjek khas.

Usaha-usaha yang proaktif dan berkesan perlu digembleng secara kerjasama antara guru-guru dan ibubapa. Komunikasi yang baik antara kedua-dua belah pihak adalah platform terbaik bagi menjana pelbagai idea dan penambahbaikan dalam pembangunan pendidikan SMITA. Pihak penjaga dan ibubapa dipohon untuk memberikan kepercayaan penuh kepada pihak sekolah dalam membentuk generasi muslim yang mampu berbahagia di dunia dan di akhirat.

 

sekian, wassalam

 

Ustaz Mohamad Akmal Aidi Bin Kamarulzaman

Pemangku Pengetua

 

MENGAPA PILIH SMITA?

 

 

 

Pada era yang mencabar lagi mencelarukan minda muslim hari ini, tentukan anak-anak anda

mendapat pendidikan yang membentuk pandangan hidup yang benar
berlandaskan Al- Quran dan As – Sunnah agar mencapai kejayaan
di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

 

Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al – Amin menawarkan:

· Kurikulum akademik dan diniah yang seimbang.

· Kursus Intensif Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dalam 6 bulan pertama (Semester Pertama).

· Selepas 6 bulan, semua mata pelajaran diniah Azhariah diajar dalam Bahasa Arab.

· Demi memantapkan pemahaman Islam yang lebih tepat SMITA mengajarkan 3 mata pelajaran tambahan iaitu Tamadun Islam, Akhlak dan Fardu Kifayah.

· Semua mata pelajaran akademik diajar dalam Bahasa Inggeris kecuali Bahasa Melayu. 

· Pelajar diwajibkan berbahasa Arab dan Inggeris di dalam kampus

· Sasaran hafazan Al – Quran minima 10 juzuk mengikut modul SMITA.

· Tahsinul Al Quran (memperbetulkan bacaan Al Quran) dalam tempuh 3 bulan sebelum mula menghafaz Al Quran.

· Penekanan kepada pemahaman dan hafazan nas Al – Quran dan Hadis.

· Metodologi pengajaran yang interaktif bagi membina kemahiran berfikir dan berkomunikasi.

· Tahsinul Ibadah akan dibuat dari masa ke semasa.

· Program usrah diwajibkan bagi semua pelajar dalam bilangan 10 orang satu kumpulan.

· Pengamalan Islam yang holistik dan pembinaan sahsiah melalui kehidupan asrama dan kegiatan ko – kurikulum seperti kedet dan pidato tiga bahasa (B.M, B.I & B.A)

· Nisbah pelajar : guru yang rendah

· Kemahiran Berfikir (Critical Thinking) dan Mata pelajaran Surat Khabar juga diajar  bagi melahirkan pelajar yang berfikiran kreatif, kritis dan inovatif.

 

Baca Lagi...
 
alt

APA KATA MEREKA...

Cikgu Habidin Bin Sapli

Teluk intan

 

                Assalammualaikuw w.b.t.  

              Saya Habidin Bin Sapli bapa kepada   Khairun Naqib  merupakan pelajar tingkatan 4 di Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al-Amin. Saya mempunyai  9 orang anak dan Naqib anak yang bongsu. Naqib merupakan pelajar yang pertama mendaftar di SMITA  pada tahun 2012.  Apa yang membanggakan saya Naqib telah dilantik menjadi seorang pengawas pada 2014 dan pada tahun 2015, dia dilantik sebagai penolong ketua pengawas SMITA.

 

Baca Lagi...
 

Berita / Makalah

PENGUMUMAN KEPADA IBU BAPA PELAJAR SMITA

PENGUMUMAN  KEPADA IBU BAPA PELAJAR  SMITA

 

Assalamualaikum w.b.t

 

Saya ingin mengumumkan pertukaran kepimpinan SMITA berkuatkuasa  mulai 12 Mei 2016, Ustaz Mohamad Akmal Aidi Bin Kamarulzaman telah dilantik sebagai Pemangku Pengetua SMITA dan SMITA (P).

 

Ustaz Mohamad Akmal Aidi adalah seorang berkelulusan Bachelor of Science with Honors (Food Biotechnology) dari USIM, Certificate of Arabic Language dari Alal-Bayt University, Jordan yang fasih dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris disamping Bahasa Melayu. Beliau telah mempunyai pengalaman mengajar lebih tujuh tahun sebelum berkhidmat dengan SMITA sebagai Guru Diniah dan Tasmik pada 18 November 2014. Seorang guru yang berwibawa, beliau dinaikkan pangkat ke jawatan Guru Kanan pada 1 Mac 2015 dan Penolong Kanan Kurikulum pada 1 Januari 2016. Beliau juga telah memainkan peranan utama dalam pencapaian cemerlang keputusan peperiksaan Thanawi pelajar-pelajar SMITA buat julung kalinya pada tahun 2015.

 

Jawatan Guru Penolong Kanan Kurikulum pula akan dipangku oleh Cikgu Noraini Binti Hassan. Di samping pengumuman ini, bagi mengisi kekosongan jawatan Guru Kanan Diniah, Ustaz Muhammad Danial Bin Muhammed telah dilantik ke jawatan tersebut. Serentak dengan perlantikan Cikgu Izmer Sukri Bin Samdin ke jawatan Ketua Guru Disiplin yang baru.

 

Saya mengambil kesempatan ini bagi menyeru ibu bapa terus memberi kepercayaan kepada SMITA di bawah kepimpinan baru ini dalam usaha kami menjana lebih banyak lagi kejayaan bagi sekolah yang kita cintai ini.

Sekian, wassalam

 

Haji Zainuddin Bin Alang Mamat
Pengarah SMITA      

 

Baca Lagi...

SMITA THANAWI TERBAIK SEKOLAH AGAMA RAKYAT PERAK

SMITA THANAWI TERBAIK SEKOLAH AGAMA RAKYAT  PERAK

 

SMITA Sekolah Agama Rakyat Terbaik Dalam Peperiksaan Thanawi 2015

 

KUALA LUMPUR, 11 Mac (Bernama) -- Pencapaian pelajar tingkatan empat 2015 Sekolah Menengah Islam Tahfiz-Al-Amin (SMITA) di Teluk Intan, Perak dalam peperiksaan Thanawi meletakkan sekolah itu di kedudukan nombor satu dalam kalangan sekolah agama rakyat.

Setiausaha Kerja Al-Nidaa' & Pengarah SMITA, Zainuddin Alang Mamat dalam kenyataannya berkata pencapaian itu juga meletakkan sekolah tersebut nombor dua dalam kalangan semua sekolah di Perak yang menduduki peperiksaan berkenaan.

Peperiksaan Thanawi adalah peperiksaan awam bagi pelajar diniah Azhariah dalam Bahasa Arab sepenuhnya.

"Seramai 16 daripada 22 pelajar SMITA mencapai status Mumtaz (Cemerlang Tertinggi) iaitu ranking tertinggi dalam peperiksaan itu manakala lima orang mendapat Jaid Jiddan (Amat Baik) dan seorang Jaid (Baik)," katanya.

Sebanyak 42 sekolah di Perak menduduki peperiksaan Thanawi tahun lepas terdiri daripada Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Sekolah Menengah Agama Negeri, Sekolah Menengah Tahfiz Darul Ridhuan (kedua-duanya di Jabatan Agama Islam Perak) serta Sekolah Menengah Agama Rakyat (swasta) termasuk SMITA.

Ditubuhkan pada 2012, SMITA memasukkan 21 pelajar tingkatan empat dalam peperiksaan Thanawi buat kali pertama pada Okt 2015.

Bagi pelajaran Agama Islam, SMITA telah memilih Kurikulum Azhariah iaitu sukatan pelajaran sekolah menengah yang disediakan Universiti Al-Azhar.

-- BERNAMA

 

 

Berita selanjutnya...

Baca Lagi...

PROGRAM LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA

PROGRAM LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA

Datuk Hj Zainal Abidin Bin Jaafar CEO MAIWP menyampaikan sumbangan kepada Ustazah Dewi Masleha Bt Md Yusop (Pengetua SMITA)

 

LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA (6-7 November 2015)

6 November 2015

"Ahlan wa Sahlan, marhaban bikum"

Rombongan seramai 120 orang tetamu terdiri daripada 84 pelajar, 2 orang pengetua,20 orang guru dan 15 staf MAIWP tiba di SMITA jam 2.30 petang telah disambut dengan paluan pasukan kompang SMITA. Disebabkan jalan ke SMITA tidak boleh dilalui bas besar mereka diarak berjalan melalui sawah yang menghijau ke kawasan SMITA yang terletak di tengah sawah padi.

Baca Lagi...

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

 PENUBUHAN CAWANGAN BAGI PELAJAR PEREMPUAN

NO. TEL PEJABAT SMITA PUTERI (BARU) :  03-78590084

Alhamdulillah, SMITA telah beroperasi hampir empat tahun sebagai sekolah menengah integrasi bagi pelajar lelaki dari kampusnya di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak.

Oleh kerana kesempitan kawasan sekolah beserta dengan kebimbangan akan timbul masalah-masalah sosial  jika diambil pelajar perempuan, SMITA telah terus dengan dasarnya mengambil pelajar lelaki sahaja, walaupun ramai ibubapa yang telah menyuarakan keinginan memasukkan anak perempuan mereka ke sekolah ini.

 

Baca Lagi...

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

 

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Alhamdulillah, dalam Irsyad Fatwa pada kali ini, kami seupaya mungkin cuba menekuni isu yang berkaitan dengan penggunaan rokok elektronik dan vapor atau vape yang sekarang ini begitu berleluasa digunakan termasuk kalangan remaja perempuan dengan pelbagai alasan. Antara alasan paling popular adalah sebagai pengganti kepada rokok sebenar untuk ditinggalkan dan berhenti secara perlahan-lahan atau tadarruj. Alasan seperti ini seolah-olah menghalalkan cara dan penggunaan rokok elektronik dengan berleluasa. Justeru, Irsyad Fatwa pada kali ini merasa terpanggil untuk membincangkan isu dan hukum berkaitan dengan rokok elektronik ini.

Baca Lagi...
More:

Facebook Smita

Aluan Pengerusi

Aluan Pengerusi KPSMITA

GURU SMITA

Puan Mahanum

KEMASUKAN 2016

 

DAHULU dan SEKARANG

PEMAKLUMAN AKTIVITI

PROGRAM  JUN & JULAI  2016

12 JUN - MESYUARAT AJK KP SMITA

13-29 JUN - TADARUS AL-QURAN, IFTAR DAN SOLAT TERAWIKH

25 JUN –  IFTAR AL-NIDAA"  DI  SMITA PUTERI - SHAH ALAM

18 & 19 JUN - BENGKEL MENJAWAB SPM

18 JUN - RERO TRIATHLON COMPETITION - PENANG

23 JUN - BENGKEL MENJAWAB SPM

24 JUN - SEMBELIHAN  & IFTAR PERDANA -PELAJAR & GURU SMITA

25 & 26 JUN- BENGKEL MENJAWAB KERTAS SPM

28 JUN - ENGENERING, SCIENCE & TECHNOLOGY YOUTH PROGRAM -TRIZ TRANING SESSION

1 JULAI - MUSABAQAH HAFAZAN AL-QURAN SMITA

17 JULAI - PERTANDINGAN MEMANAH - AL-AMIN GOMBAK

23 JULAI - WORKSHOP RERO -ALAMIN GOMBAK

24  JULAI - RERO INTERNATIONAL COMPETITION : AL-AMIN GOMBAK

3O JULAI - MUSABAQAH HAFAZAN AL-QURAN - AL-AMIN GOMBAK 

30-31 JULAI - KURSUS MOTIVASI SPM - IPOH

 

UJIAN & PEPERIKSAAN

UJIAN DAN PEPERIKSAAN 2016

 

PEPERIKSAAN SMITA

 

7- 11 MAC - UJIAN SEMESTER 1

11- 24 MEI- PEPERIKSAAN SEMESTER 1

5- 9 SEPT - UJIAN SEMESTER 2

17- 30 NOV - PEPERIKSAAN SEMESTER 2

 

PEPERIKSAAN SPM

Percubaan SPM: 1-9 SEPTEMBER 2016

Peperiksaan Lisan SPM: 20 JUN - 1 JULAI 2016

Peperiksaan Bertulis  SPM: 7 NOV - 5 DIS  2016

 

PEPERIKSAAN THANAWI

Percubaan : September 2016

Peperiksaan Sebenar: Oktober 2016

 

 

 

PENGUMUMAN CUTI

PEMAKLUMAN  CUTI

 

Assalamualaikum w.b.t

Kepada semua ibu bapa pelajar SMITA.

Cuti  terhampir adalah pada:

 

1 JULAI  (JUMAAT -  mulai 5.00 Petang )

sehingga

17 JULAI  2016 ( AHAD - sebelum 6.00 petang)

STATUS :  WAJIB BALIK

 

Cuti tersebut adalah Cuti Hari Raya Edulfitri

Selamat bercuti.. 

 

Sekian, wassalam

Pengetua SMITA

 

sebarang pertanyaan sila hubungi:

E-mail: smitalamin@yahoo.com

Telefon: 6056254333
Faks: 6056254335
http://www.smita.edu.my

 

Warden Asrama

USTAZ MOHD HAFIZI BIN MOHD ARIF  ( 013-4025976 )

EN RAZALI  (016-5492626)

TAKWIM SMITA 2016

Lokasi SMITA

SMITA PUTERA (TELUK INTAN)

SMITA PUTERI (SHAH ALAM)

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Pengunjung SMITA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini120
mod_vvisit_counterKelmarin98
mod_vvisit_counterBulan ini3292
mod_vvisit_counterKeseluruhan249581

Tarikh: Jun 28, 2016

VIDEO KULIAH ILMU

VIDEO SMITA

 


Ikim FM