www.smita.edu.my

Banner


UNTUK PELAJAR LELAKI  &  PEREMPUAN

Terkini di SMITA

alt

SMITA JUARA PIDATO BAHASA ARAB SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH 2014

Baca Lagi...
Anda berada di: Halaman Utama

Selamat Datang Ke Laman Web SMITA!

alt

Sekapur Sirih daripada Pengetua SMITA

Ustazah Dewi Maslehah bt Md. Yusop

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

الحمد لله رب العالمين و الصلاة والسلام على سيد المرسلين واله وصحبه اجمعين أما بعد

Bersyukur kita ke hadrat ilahi kerana dengan limpah rahmatnya jua SMITA kini telah melangkah setahun lagi ke tahun 4 penubuhannya.

Di hujung 2015, SMITA mempunyai 22 orang guru siswazah dan 157 orang pelajar.

InsyaAllah pada tahun 2016 SMITA akan membuka cawangan baru untuk pelajar perempuan di Subang Delima, Shah Alam.  Kehadiran pelajar-pelajar baru yang lebih ramai menyebabkan jumlah guru-gurunya akan bertambah bagi memastikan semua pelajar mendapat perhatian yang sewajarnya melalui proses pengajaran dan pembelajaran dengan nisbah pelajar: guru yang rendah.

Alhamdulillah, bangunan baru SMITA telah siap sepenuhnya dan InsyaAllah akan dapat digunakan sepenuhnya menjelang Januari 2016.

Bagi mengatasi masalah pembelajaran semasa negara dilanda jerebu, SMITA telah berusaha mengambil inisiatif melengkapkan bilik darjah dengan penghawa dingin. Sebanyak lapan buah penghawa dingin telah dipasang di Perpustakaan, Makmal Sains dan enam buah kelas. SMITA sebagai sekolah berasrama penuh yang majoriti pelajarnya berasal dari seluruh negara bertanggungjawab untuk menyediakan tempat yang selamat (bebas jerebu)kepada para pelajar kerana pelajar tidak selalu dapat pulang bercuti apabila darurat jerebu diisytiharkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Tahun ini merupakan tahun pertama pelajar-pelajar tingkatan empat di SMITA akan mengambil peperiksaan Thanawi 4 iaitu peperiksaan awam bagi pelajar diniah Azhariah dalam Bahasa Arab sepenuhnya. Semoga pelajar sulung SMITA ini akan berusaha kuat untuk mencapai kejayaan yang cemerlang sebagai contoh kepada para pelajar berikiutnya.

Berbagai usaha diperkenalkan untuk melatih pelajar SMITA agar petah berbicara dan berpidato dalam Bahasa Arab, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Antaranya memasukkan Pidato 3 bahasa ke dalam jadual waktu perdana persekolahan bagi memberi ruang kepada semua pelajar supaya dapat berlatih berucap di hadapan khalayak. pelajaran surat khabar juga diperkenalkan untuk pelajar menguasai kemahiran berfikir aras tinggi.

Peraturan bertutur dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris semasa berinteraksi di kelas dan di asrama tetap menjadi keutamaan. Kelas hafazan selama 2 jam juga dimasukkan dalam jadual waktu perdana iaitu dari jam 7:00 - 9:00 pagi. Waktu sebelum dan selepas Subuh serta waktu di antara Maghrib dan Isyak dijadikan masa untuk murajaah Al-Quran secara ifradi.

Bagi merealisasikan visi dan misi SMITA untuk melahirkan muslim syumul yang sentiasa mencari keredhaan Allah dalam semua bidang kehidupan berbagai usaha telah dirancang dan dilaksanakan oleh pihak Pengurusan SMITA. Guru sangat perlu menjadi qudwah hasanah kerana mereka menjadi contoh ikutan kepada para pelajar. Justeru itu Program Islah SMITA telah dilaksanakan bagi meningkatkan mutu perkhidmatan guru supaya mereka dapat melahirkan pelajar yang soleh bertaqwa apabila mereka mempunyai kewibawaan yang dihormati, disegani dan dicontohi oleh pelajar.

Peranan ibu bapa juga tidak kurang pentingnya dalam usaha memantapkan akidah, amal ibadah dan akhlak pelajar. Usahasama yang berterusan daripada pihak ibu bapa dalam mendidik anak-anak apabila mereka berada di rumah akan mengukuhkan lagi ilmu yang mereka pelajari di sekolah. Ibu bapa seharusnya memastikan anak-anak mereka meneruskan amalan baik yang telah diajarkan di sekolah untuk terus dipupuk dan dikembangkan di lingkungan keluarga. Pastikan anak-anak mencintai Allah dan Rasulnya supaya mereka memiliki akidah, amalan dan akhlak yang betul mengikut sunnah Rasul agar mereka selamat, berjaya dan berbahagia di dunia dan di akhirat.

 

MENGAPA PILIH SMITA?

 

 

 

Pada era yang mencabar lagi mencelarukan minda muslim hari ini, tentukan anak-anak anda

mendapat pendidikan yang membentuk pandangan hidup yang benar
berlandaskan Al- Quran dan As – Sunnah agar mencapai kejayaan
di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

 

Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al – Amin menawarkan:

· Kurikulum akademik dan diniah yang seimbang.

· Kursus Intensif Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dalam 6 bulan pertama (Semester Pertama).

· Selepas 6 bulan, semua mata pelajaran diniah Azhariah diajar dalam Bahasa Arab.

· Demi memantapkan pemahaman Islam yang lebih tepat SMITA mengajarkan 3 mata pelajaran tambahan iaitu Tamadun Islam, Akhlak dan Fardu Kifayah.

· Semua mata pelajaran akademik diajar dalam Bahasa Inggeris kecuali Bahasa Melayu. 

· Pelajar diwajibkan berbahasa Arab dan Inggeris di dalam kampus

· Sasaran hafazan Al – Quran minima 10 juzuk mengikut modul SMITA.

· Tahsinul Al Quran (memperbetulkan bacaan Al Quran) dalam tempuh 3 bulan sebelum mula menghafaz Al Quran.

· Penekanan kepada pemahaman dan hafazan nas Al – Quran dan Hadis.

· Metodologi pengajaran yang interaktif bagi membina kemahiran berfikir dan berkomunikasi.

· Tahsinul Ibadah akan dibuat dari masa ke semasa.

· Program usrah diwajibkan bagi semua pelajar dalam bilangan 10 orang satu kumpulan.

· Pengamalan Islam yang holistik dan pembinaan sahsiah melalui kehidupan asrama dan kegiatan ko – kurikulum seperti kedet dan pidato tiga bahasa (B.M, B.I & B.A)

· Nisbah pelajar : guru yang rendah

· Kemahiran Berfikir (Critical Thinking) dan Mata pelajaran Surat Khabar juga diajar  bagi melahirkan pelajar yang berfikiran kreatif, kritis dan inovatif.

 

Baca Lagi...
 
alt

APA KATA MEREKA...

Cikgu Habidin Bin Sapli

Teluk intan

 

                Assalammualaikuw w.b.t.  

              Saya Habidin Bin Sapli bapa kepada   Khairun Naqib  merupakan pelajar tingkatan 4 di Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al-Amin. Saya mempunyai  9 orang anak dan Naqib anak yang bongsu. Naqib merupakan pelajar yang pertama mendaftar di SMITA  pada tahun 2012.  Apa yang membanggakan saya Naqib telah dilantik menjadi seorang pengawas pada 2014 dan pada tahun 2015, dia dilantik sebagai penolong ketua pengawas SMITA.

 

Baca Lagi...
 

Berita / Makalah

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

 PENUBUHAN CAWANGAN BAGI PELAJAR PEREMPUAN

 

Alhamdulillah, SMITA telah beroperasi hampir empat tahun sebagai sekolah menengah integrasi bagi pelajar lelaki dari kampusnya di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak.

Oleh kerana kesempitan kawasan sekolah beserta dengan kebimbangan akan timbul masalah-masalah sosial  jika diambil pelajar perempuan, SMITA telah terus dengan dasarnya mengambil pelajar lelaki sahaja, walaupun ramai ibubapa yang telah menyuarakan keinginan memasukkan anak perempuan mereka ke sekolah ini.

 

Baca Lagi...

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

 

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Alhamdulillah, dalam Irsyad Fatwa pada kali ini, kami seupaya mungkin cuba menekuni isu yang berkaitan dengan penggunaan rokok elektronik dan vapor atau vape yang sekarang ini begitu berleluasa digunakan termasuk kalangan remaja perempuan dengan pelbagai alasan. Antara alasan paling popular adalah sebagai pengganti kepada rokok sebenar untuk ditinggalkan dan berhenti secara perlahan-lahan atau tadarruj. Alasan seperti ini seolah-olah menghalalkan cara dan penggunaan rokok elektronik dengan berleluasa. Justeru, Irsyad Fatwa pada kali ini merasa terpanggil untuk membincangkan isu dan hukum berkaitan dengan rokok elektronik ini.

Baca Lagi...

Kelebihan Puasa 6 Syawal

Kelebihan Puasa 6  Syawal

 

 

Oleh : Mufti Brunei

 

(Dengan nama Allah, Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda)

 

Bulan Ramadhan yang baru saja berlalu selain banyak membentuk dan mendidik kita, memberi peluang pula bagi kita merebut pahala berlipat ganda sekaligus meningkatkan keimanan serta ketaqwaan.

 

Kini dengan tibanya bulan Syawal iaitu bulan kembali kepada fitrah, boleh menjadi pengukur sejauh mana bulan Ramadhan yang baru saja berlalu telah memberi kesan dalam jiwa kita.

Baca Lagi...

HEBAHAN MENGENAI SISTEM E-WARIS

HEBAHAN MENGENAI SISTEM E-WARIS

Assalamu'alaikum w.b.t

Ibubapa yang dihormati sekalian,

Tuan/Puan,

PERKARA : MAKLUMAT BERKAITAN YURAN, AKADEMIK & PENGAJIAN PELAJAR

Dimaklumkan bahawa IbuBapa/Penjaga pelajar SMITA boleh mendapatkan maklumat berkaitan dengan laporan yuran, laporan akademik, laporan kehadiran dan lain-lain laporan tentang anak tuan/puan melalui Sistem ASIS SMITA . Sila klik ke pautan E-WARIS untuk mendapatkan maklumat-maklumat tersebut.

Sekian, Terima Kasih.

Baca Lagi...

ANTARA ORANG AGAMA & ORANG BERAGAMA

ANTARA ORANG AGAMA & ORANG BERAGAMA


Petikan ebook Tak Kenal Maka Tak Cinta

 

“Abah tak paksa. Terpulang kepada kamu. Cuma dulu arwah Tok ada pesan, keluarga kita keluarga ulama. Kalau boleh biarlah ada anaknya yang mengikut jejak. Tak dapat anak, cucu pun Alhamdulillah” itu sisa-sisa memori saya tentang dialog bersama abah lebih 20 tahun yang lalu.

Dialog itu mengisi perbualan kami semasa abah menghantar saya ke peperiksaan kemasukan MRSM di Sek. Cator Avenue.

Saya termenung.

Baca Lagi...
More:

Facebook Smita

Aluan Pengerusi

Aluan Pengerusi KPSMITA

GURU SMITA

Puan Mahanum

KEMASUKAN 2016

PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG SECARA ONLINE  UNTUK SESI  2016 

HARI TEMUDUGA PELAJAR  BARU SMITA PUTERA : 21 & 22 NOVEMBER 2015

HARI TEMUDUGA  PELAJAR BARU SMITA PUTERI:  28 & 29 NOVEMBER 2015

SILA BAWA:

KAD PENGENALAN & SALINAN

SLIP KEPUTUSAN UPSR  & SALINAN

SIJIL-SIJIL & SALINAN

BERPAKAIAN MENUTUP AURAT DAN KEMAS

 

------------------------------------

JUMLAH PELAJAR SEMASA  SESI 2015:  157 ORANG LELAKI

JUMLAH KEKOSONGAN DITAWARKAN  UNTUK

SESI  2016 : 60 ORANG  LELAKI 

SESI  2016 : 40 ORANG  PEREMPUAN

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI:

E-mail: smitalamin@yahoo.com

Telefon: 6056254333
Faks: 6056254335

DAHULU dan SEKARANG

PEMAKLUMAN AKTIVITI

PROGRAM  NOVEMBER  2015

 

6 - 7 NOVEMBER - LAWATAN DARIPADA SMISTA (MAWIP)

21 - 22 NOVEMBER  - TEMUDUGA PELAJAR BARU SMITA PUTERA

22 - 25 NOVEMBER - YOUTH INDUSTRY BOOTCAMP, USM

22 NOVEMBER -PROGRAM BERBASIKAL BERSAMA DYTM RAJA MUDA PERLIS

26 NOVEMBER - SUKAN SMITA

27 NOVEMBER - MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR / HARI KAD LAPORAN

28 - 29 NOVEMBER TEMUDUGA PELAJAR BARU SMITA PUTERI (SHAH ALAM)

29 - 30 NOVEMBER  - WATER RAFTING TING 3 (SLIM RIVER)

 

UJIAN & PEPERIKSAAN

UJIAN DAN PEPERIKSAAN 2015

 

10- 21 OGOS - PERCUBAAN 4 THANAWI 

14- 18 SEPT - UJIAN SEMESTER 2

26 - 29 OKTOBER  - 4 THANAWI

9-20 NOV- PEPERIKSAAN SEMESTER 2 

 

PENGUMUMAN CUTI

PEMAKLUMAN  CUTI

 

Assalamualaikum w.b.t

Kepada semua ibu bapa pelajar SMITA.

Cuti  terhampir adalah pada:

 

27 NOVEMBER 2015 (JUMAAT -  mulai 12.30 Tengahari )

sehingga

31 DISEMBER  2015 ( KHAMIS  - sebelum 6.00 petang)

STATUS :  WAJIB BALIK

 

Cuti tersebut adalah Cuti Akhir Tahun 2015

Selamat bercuti.. 

 

Sekian, wassalam

Pengetua SMITA

 

sebarang pertanyaan sila hubungi:

 

E-mail: smitalamin@yahoo.com
Telefon: 6056254333
Faks: 6056254335
http://www.smita.edu.my

 

Warden Asrama

USTAZ MOHD HAFIZI BIN MOHD ARIF  ( 013-4025976 )

MUHAMED SAIFUL BAHARI BIN ABDULLAH ( 013-5232419)

 

 

TAKWIM SMITA 2015

Lokasi SMITA

SMITA PUTERA (TELUK INTAN)

SMITA PUTERI (SHAH ALAM)

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Pengunjung SMITA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini323
mod_vvisit_counterKelmarin465
mod_vvisit_counterBulan ini7197
mod_vvisit_counterKeseluruhan215910

Tarikh: Nov 25, 2015

VIDEO KULIAH ILMU

VIDEO SMITA

 


Ikim FM