www.smita.edu.my

Banner


UNTUK PELAJAR LELAKI  &  PEREMPUAN

Terkini di SMITA

 

alt

SMITA 1ST RUNNER UP, ROBOTEAM INNOVATION CHALLENGE 2016

Baca Lagi...
Anda berada di: Halaman Utama

Selamat Datang Ke Laman Web SMITA!

alt

Sekapur Sirih daripada Pemangku Pengetua SMITA

السلام عليكم و رحمة الله وبركاته.

الحمد لله رب العالمين و الصلاة و السلام على اشرف الأنبياء و المرسلين و على آله وصحبه اجمعين اما بعد.

Marilah kita bersama-sama memanjatkan rasa syukur pada Rabb teragung, Allah Azza Wajalla atas kurniaan nikmat iman dan Islam. Ahamdulillah, dengan irodat dan rahmatNya juga, SMITA mampu mengorak langkah untuk terus mencipta kecemerlangan ketika usia penubuhannya yang kini telah memasuki tahun kelima.

Pada tahun 2016 ini, SMITA sekali lagi mencipta sejarah baru apabila cawangan barunya telah mula beroperasi pada 1 Januari lalu. Cawangan baru ini yang terletak di Subang Bestari, Shah Alam hanya menempatkan pelajar-pelajar puteri sahaja. Manakala SMITA putera yang beroperasi di sebuah kampung permai dikelilingi sawah padi nan indah di Chenderong Balai, Perak terus menerima kemasukan pelajar-pelajar baru sejumlah 71 orang. Kini dengan kekuatan seramai 21 orang guru siswazah dan 203 orang pelajar,SMITA pastinya akan terus berusaha mencapai visi dan misi keramatnya.

Melihat kepada sejarah penubuhan SMITA sepanjang empat tahun yang lepas, perkembangan yang dialami SMITA memang boleh dibanggakan. Pembangunan infrastruktur dengan kemudahan fasiliti yang mencukupi, ditambah pula dengan pelbagai kejayaan yang telah dikecapi sudah tentunya menyemarakkan lagi semangat seluruh warga sekolah untuk lebih berdaya saing dan bergerak seiring kepesatan pembangunan pendidikan nasional dan global.

Antara kecemerlangan yang diraih SMITA tahun ini adalah kejayaan dinobatkan sebagai sekolah agama rakyat terbaik negeri Perak bagi peperiksaan Thanawi 2015 yang lalu. Kita juga berjaya mencipta kejutan dengan merangkul gelaran naib juara dalam pertandingan Robotic Innovative Challenge 2016, kalah dalam suatu perlawanan sengit di peringkat akhir kepada pasukan robotik Indonesia.

 

Baca Lagi...
 

MENGAPA PILIH SMITA?

 

 

 

Pada era yang mencabar lagi mencelarukan minda muslim hari ini, tentukan anak-anak anda

mendapat pendidikan yang membentuk pandangan hidup yang benar
berlandaskan Al- Quran dan As – Sunnah agar mencapai kejayaan
di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

 

Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al – Amin menawarkan:

· Kurikulum akademik dan diniah yang seimbang.

· Kursus Intensif Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dalam 6 bulan pertama (Semester Pertama).

· Selepas 6 bulan, semua mata pelajaran diniah Azhariah diajar dalam Bahasa Arab.

· Demi memantapkan pemahaman Islam yang lebih tepat SMITA mengajarkan 3 mata pelajaran tambahan iaitu Tamadun Islam, Akhlak dan Fardu Kifayah.

· Semua mata pelajaran akademik diajar dalam Bahasa Inggeris kecuali Bahasa Melayu. 

· Pelajar diwajibkan berbahasa Arab dan Inggeris di dalam kampus

· Sasaran hafazan Al – Quran minima 10 juzuk mengikut modul SMITA.

· Tahsinul Al Quran (memperbetulkan bacaan Al Quran) dalam tempuh 3 bulan sebelum mula menghafaz Al Quran.

· Penekanan kepada pemahaman dan hafazan nas Al – Quran dan Hadis.

· Metodologi pengajaran yang interaktif bagi membina kemahiran berfikir dan berkomunikasi.

· Tahsinul Ibadah akan dibuat dari masa ke semasa.

· Program usrah diwajibkan bagi semua pelajar dalam bilangan 10 orang satu kumpulan.

· Pengamalan Islam yang holistik dan pembinaan sahsiah melalui kehidupan asrama dan kegiatan ko – kurikulum seperti kedet dan pidato tiga bahasa (B.M, B.I & B.A)

· Nisbah pelajar : guru yang rendah

· Kemahiran Berfikir (Critical Thinking) dan Mata pelajaran Surat Khabar juga diajar  bagi melahirkan pelajar yang berfikiran kreatif, kritis dan inovatif.

 

Baca Lagi...
 
alt

APA KATA MEREKA...

Cikgu Habidin Bin Sapli

Teluk intan

 

                Assalammualaikuw w.b.t.  

              Saya Habidin Bin Sapli bapa kepada   Khairun Naqib  merupakan pelajar tingkatan 4 di Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al-Amin. Saya mempunyai  9 orang anak dan Naqib anak yang bongsu. Naqib merupakan pelajar yang pertama mendaftar di SMITA  pada tahun 2012.  Apa yang membanggakan saya Naqib telah dilantik menjadi seorang pengawas pada 2014 dan pada tahun 2015, dia dilantik sebagai penolong ketua pengawas SMITA.

 

Baca Lagi...
 

Berita / Makalah

SMITA JOHAN DUA KATEGORI HAFAZAN AL-QURAN SAMBUTAN 30 TAHUN PPAA.

SMITA JOHAN DUA KATEGORI HAFAZAN AL-QURAN SAMBUTAN 30 TAHUN PPAA.

 

 

 

30 Julai, Kuala Lumpur - Alhamdulillah, syukur tidak terhingga kepada Pencipta Semesta Alam, apabila peserta daripada SMITA telah dinobatkan sebagai Johan untuk dua kategori Hafazan Al-quran yang dipertandingkan sempena Sambutan Ulang Tahun ke-30 Pusat Pendidikan Al-amin.

FARHAN ISKANDAR BIN ALIAS (TING 4) telah berjaya merebut tempat pertama (Johan) Pertandingan Hafazan juzuk 1-5. Manakala adiknya SAFWAN ZULKARNAIN BIN ALIAS (3 IS) berjaya sebagai johan bagi kategori Hafazan (Imlaie) Juzuk 1 dan 29.

 

Baca Lagi...

TIGA ANUGERAH PERINGKAT ASIA BUAT SMITA

TIGA ANUGERAH PERINGKAT ASIA BUAT SMITA

 

1 St Runner Up - Rero Line Racing:  Pelajar Sedang Menerima Sijil dan Hadiah Daripada Tuan Haji Shahrom, Pengerusi Lembaga Pengarah Pusat Pendidikan Al-amin 

 

TIGA ANUGERAH PERINGKAT ASIA BUAT SMITA: NAIB JOHAN KESELURUHAN RERO INTERNATIONAL COMPETITION, 1 ST RUNNER-UP RERO LINE RACING & BEST DESIGN RERO TUNNEL ESCAPE

24 Julai, Gombak - Alhamdulillah, Tahniah dan Syabas! Kepada pasukan Rero SMITA kerana ditabalkan sebagai NAIB JOHAN KESELURUHAN RERO INTERNATIONAL COMPETITION, 1 ST RUNNER-UP RERO LINE RACING & BEST DESIGN RERO TUNNEL ESCAPE dalam AL AMIN ROBOTIC CHALLENGE 2016 (ARC'16) yang berlangsung selama dua hari mulai 23-24 Julai 2016 sempena Sambutan 30 Tahun Pusat Pendidikan Al-amin.

 

Baca Lagi...

SMITA JOHAN MEMANAH BAWAH 15 TAHUN SEMPENA SAMBUTAN 30 TAHUN PPAA

SMITA JOHAN MEMANAH BAWAH 15 TAHUN  SEMPENA SAMBUTAN 30 TAHUN PPAA

 

 

17 Julai- Sabtu. ALHAMDULILLAH .. TAHNIAH DAN SYABAS! SMITA telah menyertai Pertandingan Memanah Anjuran Pusat Pendidikan Al-Amin dan telah menjuarai kategori Bawah 15 tahun. Pemenangnya ialah MUHAMMAD NAJMI BIN JOHARI (2 AK) manakala DANIEL ADAM OAKLEY (2 IF) hanya mendapat tempat ke-7 daripada 15 peserta lain daripada pelbagai sekolah.

 

Baca Lagi...

SMITA MERAIH TEMPAT KEDUA DAN KETIGA "Rero Triathlon Competition 2016"

SMITA  MERAIH TEMPAT  KEDUA DAN KETIGA

 

 

Alhamdulillah, tahniah dan Syabas kepada Kelab Robotik dan Inovasi SMITA.

Pada 18 Jun 2016, Kelab Robotik dan Inovasi SMITA.
telah menyertai Rero Triathlon Competition bertempat di Gurney Plaza, Pulau Pinang. Pertandingan anjuran Cytron Technologies Sdn Bhd dan RadioShack Malaysia ini di sertai oleh 27 buah pasukan yang terdiri daripada pelajar Kolej Vokasional, MRSM, Sekolah Berasrama Penuh dan sekolah harian. SMITA menghantar sebanyak 4 pasukan yang terdiri daripada 11 orang pelajar. SMITA RERO A (Iqram , Muttaqin & Danial), SMITA RERO B (Ahmad Zakwan, Mohd Fikri & Ibad Al-rahman), SMITA RERO C (Fateh & Azhar) dan SMITA RERO D (Raja Amir, Fakruddin & Haziq Haiqal). Guru Penasihat Kumpulan dan Guru Pengiring ialah Cikgu Idris dan Cikgu Ibrahim. Latihan intensif selama seminggu dikelolakan oleh Cikgu Izmer dan Cikgu Qhalid penuh kepayahan dan kesabaran yang tinggi menjadi resipi kejayaan mereka. Laluan bertangga, permukaan tidak rata dan laluan terjungkit merupakan halangan yang perlu dilalui oleh robot ciptaan pelajar.

Baca Lagi...

PENGUMUMAN KEPADA IBU BAPA PELAJAR SMITA

PENGUMUMAN  KEPADA IBU BAPA PELAJAR  SMITA

 

Assalamualaikum w.b.t

 

Saya ingin mengumumkan pertukaran kepimpinan SMITA berkuatkuasa  mulai 12 Mei 2016, Ustaz Mohamad Akmal Aidi Bin Kamarulzaman telah dilantik sebagai Pemangku Pengetua SMITA dan SMITA (P).

 

Ustaz Mohamad Akmal Aidi adalah seorang berkelulusan Bachelor of Science with Honors (Food Biotechnology) dari USIM, Certificate of Arabic Language dari Alal-Bayt University, Jordan yang fasih dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris disamping Bahasa Melayu. Beliau telah mempunyai pengalaman mengajar lebih tujuh tahun sebelum berkhidmat dengan SMITA sebagai Guru Diniah dan Tasmik pada 18 November 2014. Seorang guru yang berwibawa, beliau dinaikkan pangkat ke jawatan Guru Kanan pada 1 Mac 2015 dan Penolong Kanan Kurikulum pada 1 Januari 2016. Beliau juga telah memainkan peranan utama dalam pencapaian cemerlang keputusan peperiksaan Thanawi pelajar-pelajar SMITA buat julung kalinya pada tahun 2015.

 

Jawatan Guru Penolong Kanan Kurikulum pula akan dipangku oleh Cikgu Noraini Binti Hassan. Di samping pengumuman ini, bagi mengisi kekosongan jawatan Guru Kanan Diniah, Ustaz Muhammad Danial Bin Muhammed telah dilantik ke jawatan tersebut. Serentak dengan perlantikan Cikgu Izmer Sukri Bin Samdin ke jawatan Ketua Guru Disiplin yang baru.

 

Saya mengambil kesempatan ini bagi menyeru ibu bapa terus memberi kepercayaan kepada SMITA di bawah kepimpinan baru ini dalam usaha kami menjana lebih banyak lagi kejayaan bagi sekolah yang kita cintai ini.

Sekian, wassalam

 

Haji Zainuddin Bin Alang Mamat
Pengarah SMITA      

 

Baca Lagi...
More:

Facebook Smita

Aluan Pengerusi

Aluan Pengerusi KPSMITA

GURU SMITA

Puan Mahanum

Pendaftaran 2017

KLIK GAMBAR UNTUK DAFTAR

PENDAFTARAN  DIBUKA SEKARANG:

SMITA PUTERA (TELUK INTAN): TINGKATAN 1,2,3 & 4

SMITA PUTERI (SHAH ALAM) : TINGKATAN 1 & 2

TEMPAT TERHAD!!!

 

DAHULU dan SEKARANG

PEMAKLUMAN AKTIVITI

PROGRAM  SEPTEMBER  2016

29 OGOS - 9 SEP - PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM  2016

3 SEP - LATIHAN KADET JPAM, KELAB DAN PERSATUAN

5- 9 SEP - PEPERIKSAAN PERCUBAAN 4 THANAWI

5 - 9 SEP - UJIAN PERTENGAHAN SEM 2 

9 SEP - SOLAT HAJAT PERDANA SEMPENA PEPERIKSAAN THANAWI DAN SPM 2016

24 SEP - LATIHAN KADET JPAM, KELAB DAN PERSATUAN

UJIAN & PEPERIKSAAN

UJIAN DAN PEPERIKSAAN 2016

 

PEPERIKSAAN SMITA

 

7- 11 MAC - UJIAN SEMESTER 1

11- 24 MEI- PEPERIKSAAN SEMESTER 1

5 - 9 SEPT - UJIAN SEMESTER 2

17- 30 NOV - PEPERIKSAAN SEMESTER 2

 

PEPERIKSAAN SPM

Percubaan SPM: 29 OGOS - 8 SEPTEMBER 2016 

Peperiksaan Lisan SPM: 20 JUN - 1 JULAI 2016

Peperiksaan Bertulis  SPM: 7 NOV - 5 DIS  2016

 

PEPERIKSAAN THANAWI

Percubaan : September 2016

Peperiksaan Sebenar: Oktober 2016

 

PENGUMUMAN CUTI

PEMAKLUMAN  CUTI

 

Assalamualaikum w.b.t

Kepada semua ibu bapa pelajar SMITA.

Cuti  terhampir adalah pada:

 

9 SEPTEMBER 2016  (JUMAAT -  mulai 5.00 Petang)

sehingga

18 SEPTEMBER 2016 ( AHAD - sebelum 6.00 petang)

STATUS :  WAJIB BALIK

 

Cuti tersebut adalah Cuti Pertengahan Semester 2 Dan Cuti Hari Raya Edul Adha

Selamat bercuti.. 

 

Sekian, wassalam

Pengetua SMITA

 

sebarang pertanyaan sila hubungi:

E-mail: smitalamin@yahoo.com

Telefon: 6056254333
Faks: 6056254335
http://www.smita.edu.my

 

Ketua Warden Asrama

USTAZ 'AFIF BIN SABAWI (013-9275232)

WARDEN ASRAMA:

USTAZ NAZIRUL (ASRAMA LAMA)

014-905 6587

USTAZ HAZIQ  (ASRAMA BARU)

014-2215739

 

 

TAKWIM SMITA 2016

Lokasi SMITA

SMITA PUTERA (TELUK INTAN)

SMITA PUTERI (SHAH ALAM)

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Pengunjung SMITA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini89
mod_vvisit_counterKelmarin132
mod_vvisit_counterBulan ini3106
mod_vvisit_counterKeseluruhan260512

Tarikh: Sep 27, 2016

VIDEO KULIAH ILMU

VIDEO SMITA

 


Ikim FM