www.smita.edu.my

Banner


UNTUK PELAJAR LELAKI  &  PEREMPUAN

Terkini di SMITA

alt

SMITA JUARA PIDATO BAHASA ARAB SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH 2014

Baca Lagi...
Anda berada di: Halaman Utama

Selamat Datang Ke Laman Web SMITA!

alt

Sekapur Sirih daripada Pengetua SMITA

Ustazah Dewi Maslehah bt Md. Yusop

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

الحمد لله رب العالمين و الصلاة والسلام على سيد المرسلين واله وصحبه اجمعين أما بعد

Bersyukur kita ke hadrat ilahi kerana dengan limpah rahmatnya jua SMITA kini telah melangkah setahun lagi ke tahun 4 penubuhannya.

Di hujung 2015, SMITA mempunyai 22 orang guru siswazah dan 157 orang pelajar.

InsyaAllah pada tahun 2016 SMITA akan membuka cawangan baru untuk pelajar perempuan di Subang Delima, Shah Alam.  Kehadiran pelajar-pelajar baru yang lebih ramai menyebabkan jumlah guru-gurunya akan bertambah bagi memastikan semua pelajar mendapat perhatian yang sewajarnya melalui proses pengajaran dan pembelajaran dengan nisbah pelajar: guru yang rendah.

Alhamdulillah, bangunan baru SMITA telah siap sepenuhnya dan InsyaAllah akan dapat digunakan sepenuhnya menjelang Januari 2016.

Bagi mengatasi masalah pembelajaran semasa negara dilanda jerebu, SMITA telah berusaha mengambil inisiatif melengkapkan bilik darjah dengan penghawa dingin. Sebanyak lapan buah penghawa dingin telah dipasang di Perpustakaan, Makmal Sains dan enam buah kelas. SMITA sebagai sekolah berasrama penuh yang majoriti pelajarnya berasal dari seluruh negara bertanggungjawab untuk menyediakan tempat yang selamat (bebas jerebu)kepada para pelajar kerana pelajar tidak selalu dapat pulang bercuti apabila darurat jerebu diisytiharkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Tahun ini merupakan tahun pertama pelajar-pelajar tingkatan empat di SMITA akan mengambil peperiksaan Thanawi 4 iaitu peperiksaan awam bagi pelajar diniah Azhariah dalam Bahasa Arab sepenuhnya. Semoga pelajar sulung SMITA ini akan berusaha kuat untuk mencapai kejayaan yang cemerlang sebagai contoh kepada para pelajar berikiutnya.

Berbagai usaha diperkenalkan untuk melatih pelajar SMITA agar petah berbicara dan berpidato dalam Bahasa Arab, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Antaranya memasukkan Pidato 3 bahasa ke dalam jadual waktu perdana persekolahan bagi memberi ruang kepada semua pelajar supaya dapat berlatih berucap di hadapan khalayak. pelajaran surat khabar juga diperkenalkan untuk pelajar menguasai kemahiran berfikir aras tinggi.

Peraturan bertutur dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris semasa berinteraksi di kelas dan di asrama tetap menjadi keutamaan. Kelas hafazan selama 2 jam juga dimasukkan dalam jadual waktu perdana iaitu dari jam 7:00 - 9:00 pagi. Waktu sebelum dan selepas Subuh serta waktu di antara Maghrib dan Isyak dijadikan masa untuk murajaah Al-Quran secara ifradi.

Bagi merealisasikan visi dan misi SMITA untuk melahirkan muslim syumul yang sentiasa mencari keredhaan Allah dalam semua bidang kehidupan berbagai usaha telah dirancang dan dilaksanakan oleh pihak Pengurusan SMITA. Guru sangat perlu menjadi qudwah hasanah kerana mereka menjadi contoh ikutan kepada para pelajar. Justeru itu Program Islah SMITA telah dilaksanakan bagi meningkatkan mutu perkhidmatan guru supaya mereka dapat melahirkan pelajar yang soleh bertaqwa apabila mereka mempunyai kewibawaan yang dihormati, disegani dan dicontohi oleh pelajar.

Peranan ibu bapa juga tidak kurang pentingnya dalam usaha memantapkan akidah, amal ibadah dan akhlak pelajar. Usahasama yang berterusan daripada pihak ibu bapa dalam mendidik anak-anak apabila mereka berada di rumah akan mengukuhkan lagi ilmu yang mereka pelajari di sekolah. Ibu bapa seharusnya memastikan anak-anak mereka meneruskan amalan baik yang telah diajarkan di sekolah untuk terus dipupuk dan dikembangkan di lingkungan keluarga. Pastikan anak-anak mencintai Allah dan Rasulnya supaya mereka memiliki akidah, amalan dan akhlak yang betul mengikut sunnah Rasul agar mereka selamat, berjaya dan berbahagia di dunia dan di akhirat.

 

MENGAPA PILIH SMITA?

 

 

 

Pada era yang mencabar lagi mencelarukan minda muslim hari ini, tentukan anak-anak anda

mendapat pendidikan yang membentuk pandangan hidup yang benar
berlandaskan Al- Quran dan As – Sunnah agar mencapai kejayaan
di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

 

Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al – Amin menawarkan:

· Kurikulum akademik dan diniah yang seimbang.

· Kursus Intensif Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dalam 6 bulan pertama (Semester Pertama).

· Selepas 6 bulan, semua mata pelajaran diniah Azhariah diajar dalam Bahasa Arab.

· Demi memantapkan pemahaman Islam yang lebih tepat SMITA mengajarkan 3 mata pelajaran tambahan iaitu Tamadun Islam, Akhlak dan Fardu Kifayah.

· Semua mata pelajaran akademik diajar dalam Bahasa Inggeris kecuali Bahasa Melayu. 

· Pelajar diwajibkan berbahasa Arab dan Inggeris di dalam kampus

· Sasaran hafazan Al – Quran minima 10 juzuk mengikut modul SMITA.

· Tahsinul Al Quran (memperbetulkan bacaan Al Quran) dalam tempuh 3 bulan sebelum mula menghafaz Al Quran.

· Penekanan kepada pemahaman dan hafazan nas Al – Quran dan Hadis.

· Metodologi pengajaran yang interaktif bagi membina kemahiran berfikir dan berkomunikasi.

· Tahsinul Ibadah akan dibuat dari masa ke semasa.

· Program usrah diwajibkan bagi semua pelajar dalam bilangan 10 orang satu kumpulan.

· Pengamalan Islam yang holistik dan pembinaan sahsiah melalui kehidupan asrama dan kegiatan ko – kurikulum seperti kedet dan pidato tiga bahasa (B.M, B.I & B.A)

· Nisbah pelajar : guru yang rendah

· Kemahiran Berfikir (Critical Thinking) dan Mata pelajaran Surat Khabar juga diajar  bagi melahirkan pelajar yang berfikiran kreatif, kritis dan inovatif.

 

Baca Lagi...
 
alt

APA KATA MEREKA...

Cikgu Habidin Bin Sapli

Teluk intan

 

                Assalammualaikuw w.b.t.  

              Saya Habidin Bin Sapli bapa kepada   Khairun Naqib  merupakan pelajar tingkatan 4 di Sekolah Menengah Islam Tahfiz Al-Amin. Saya mempunyai  9 orang anak dan Naqib anak yang bongsu. Naqib merupakan pelajar yang pertama mendaftar di SMITA  pada tahun 2012.  Apa yang membanggakan saya Naqib telah dilantik menjadi seorang pengawas pada 2014 dan pada tahun 2015, dia dilantik sebagai penolong ketua pengawas SMITA.

 

Baca Lagi...
 

Berita / Makalah

PENGUMUMAN

PENGUMUMAN

 

 

        Dengan rasa penuh dukacita, saya mengumumkan bahawa Ustazah Dewi Maslehah Bt Md Yusop akan berundur diri dari jawatan Pengetua SMITA mulai 1 Mei 2016 atas sebab-sebab peribadi termasuk kesihatannya.

        Bertugas bersama saya mulai 1 Julai 2011 enam bulan sebelum SMITA beroperasi, beliau telah  memainkan peranan utama dalam persediaan kerangka dan perisian sekolah menengah pertama anjuran Pertubuhan Kebajikan Al-Nidaa’ Malaysia ini. Seterusnya beliau mencorakkan permulaan operasi SMITA pada tahun 2012 dan mengawasi perkembangannya selama hampir lima tahun.

        Pemergian Ustazah Dewi Maslehah akan meninggalkan satu kekosongan besar yang tidak mudah diisi. Saya dan semua warga SMITA, termasuk guru-guru dan pelajar, akan merasa sedih diatas perpisahannya.

        Syukur Alhamdulillah, kekosongan jawatan Pengetua itu akan diisi oleh Kapten (B) Ustaz Khairul Nizam Bin Mohamad, seorang guru yang berlatar belakang agama dan selama 15 tahun berpengalaman mengajar dibidang swasta dan ketenteraan. Profail ringkas Kapten (B) Ustaz Khairul Nizam dipaparkan di bawah ini.

        Perlantikan beliau telah diluluskan oleh Jemaah Pengurusan Sekolah untuk berkuatkuasa dari 15 April 2016.

        Marilah kita berdoa agar dibawah pimpinan Pengetua baru SMITA akan meningkat maju di atas asas kukuh yang telah dibina oleh Ustazah Dewi Maslehah Bt. Md Yusop yang akan sentiasa kita kenangi.

 

Zainuddin Alang Mamat

Pengarah SMITA

Baca Lagi...

SMITA THANAWI TERBAIK SEKOLAH AGAMA RAKYAT PERAK

SMITA THANAWI TERBAIK SEKOLAH AGAMA RAKYAT  PERAK

 

SMITA Sekolah Agama Rakyat Terbaik Dalam Peperiksaan Thanawi 2015

 

KUALA LUMPUR, 11 Mac (Bernama) -- Pencapaian pelajar tingkatan empat 2015 Sekolah Menengah Islam Tahfiz-Al-Amin (SMITA) di Teluk Intan, Perak dalam peperiksaan Thanawi meletakkan sekolah itu di kedudukan nombor satu dalam kalangan sekolah agama rakyat.

Setiausaha Kerja Al-Nidaa' & Pengarah SMITA, Zainuddin Alang Mamat dalam kenyataannya berkata pencapaian itu juga meletakkan sekolah tersebut nombor dua dalam kalangan semua sekolah di Perak yang menduduki peperiksaan berkenaan.

Peperiksaan Thanawi adalah peperiksaan awam bagi pelajar diniah Azhariah dalam Bahasa Arab sepenuhnya.

"Seramai 16 daripada 22 pelajar SMITA mencapai status Mumtaz (Cemerlang Tertinggi) iaitu ranking tertinggi dalam peperiksaan itu manakala lima orang mendapat Jaid Jiddan (Amat Baik) dan seorang Jaid (Baik)," katanya.

Sebanyak 42 sekolah di Perak menduduki peperiksaan Thanawi tahun lepas terdiri daripada Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Sekolah Menengah Agama Negeri, Sekolah Menengah Tahfiz Darul Ridhuan (kedua-duanya di Jabatan Agama Islam Perak) serta Sekolah Menengah Agama Rakyat (swasta) termasuk SMITA.

Ditubuhkan pada 2012, SMITA memasukkan 21 pelajar tingkatan empat dalam peperiksaan Thanawi buat kali pertama pada Okt 2015.

Bagi pelajaran Agama Islam, SMITA telah memilih Kurikulum Azhariah iaitu sukatan pelajaran sekolah menengah yang disediakan Universiti Al-Azhar.

-- BERNAMA

 

 

Berita selanjutnya...

Baca Lagi...

PROGRAM LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA

PROGRAM LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA

Datuk Hj Zainal Abidin Bin Jaafar CEO MAIWP menyampaikan sumbangan kepada Ustazah Dewi Masleha Bt Md Yusop (Pengetua SMITA)

 

LAWATAN RASMI MAIWP KE SMITA (6-7 November 2015)

6 November 2015

"Ahlan wa Sahlan, marhaban bikum"

Rombongan seramai 120 orang tetamu terdiri daripada 84 pelajar, 2 orang pengetua,20 orang guru dan 15 staf MAIWP tiba di SMITA jam 2.30 petang telah disambut dengan paluan pasukan kompang SMITA. Disebabkan jalan ke SMITA tidak boleh dilalui bas besar mereka diarak berjalan melalui sawah yang menghijau ke kawasan SMITA yang terletak di tengah sawah padi.

Baca Lagi...

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

PENUBUHAN SMITA BAGI PELAJAR PEREMPUAN

 PENUBUHAN CAWANGAN BAGI PELAJAR PEREMPUAN

NO. TEL PEJABAT SMITA PUTERI (BARU) :  03-78590084

Alhamdulillah, SMITA telah beroperasi hampir empat tahun sebagai sekolah menengah integrasi bagi pelajar lelaki dari kampusnya di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak.

Oleh kerana kesempitan kawasan sekolah beserta dengan kebimbangan akan timbul masalah-masalah sosial  jika diambil pelajar perempuan, SMITA telah terus dengan dasarnya mengambil pelajar lelaki sahaja, walaupun ramai ibubapa yang telah menyuarakan keinginan memasukkan anak perempuan mereka ke sekolah ini.

 

Baca Lagi...

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

 

Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / Vapor

Alhamdulillah, dalam Irsyad Fatwa pada kali ini, kami seupaya mungkin cuba menekuni isu yang berkaitan dengan penggunaan rokok elektronik dan vapor atau vape yang sekarang ini begitu berleluasa digunakan termasuk kalangan remaja perempuan dengan pelbagai alasan. Antara alasan paling popular adalah sebagai pengganti kepada rokok sebenar untuk ditinggalkan dan berhenti secara perlahan-lahan atau tadarruj. Alasan seperti ini seolah-olah menghalalkan cara dan penggunaan rokok elektronik dengan berleluasa. Justeru, Irsyad Fatwa pada kali ini merasa terpanggil untuk membincangkan isu dan hukum berkaitan dengan rokok elektronik ini.

Baca Lagi...
More:

Facebook Smita

Aluan Pengerusi

Aluan Pengerusi KPSMITA

GURU SMITA

Puan Mahanum

KEMASUKAN 2016

PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG SECARA ONLINE  UNTUK SESI  2016 

HARI PENDAFTARAN  PELAJAR BARU SMITA PUTERA :  

1 JANUARI 2016 :  8.30 PAGI

HARI PENDAFTARAN  PELAJAR BARU SMITA PUTERI:  

3 JANUARI 2016 :  8.30 PAGI

 

SILA BAWA:

PAKAIAN DAN BUKU-BUKU SEKOLAH

KELENGKAPAN PERIBADI ASRAMA

SALINAN KAD PENGENALAN 

SALINAN SLIP KEPUTUSAN UPSR

SALINAN SIJIL-SIJIL

BERPAKAIAN SERAGAM SEKOLAH

 

------------------------------------

JUMLAH PELAJAR SEMASA  SESI 2015:  157 ORANG LELAKI

JUMLAH KEKOSONGAN DITAWARKAN  UNTUK

SESI  2016 : 60 ORANG  LELAKI 

SESI  2016 : 40 ORANG  PEREMPUAN

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI:

E-mail: smitalamin@yahoo.com

Telefon SMITA (PUTERA): 605-6254333
Faks SMITA (PUTERA) : 605-6254335

Telefon SMITA (PUTERi): 603-78590084

 

DAHULU dan SEKARANG

PEMAKLUMAN AKTIVITI

PROGRAM  APRIL  2016

8 APRIL - LAWATAN KE BALAI CERAP MAIP -  LUMUT

9 APRIL-  PERLAWANAN SUKU AKHIR BOLA SEPAK KARNIVAL SUKAN SMAN 2016  (SMITA  VS SARJANA)-IPOH

9 APRIL - PERLAWANAN PING PONG KARNIVAL SUKAN SMAN  2016- SARJANA

10 APRIL - PERLAWANAN BADMINTON  KARNIVAL SUKAN SMAN  2016- IPOH

16 APRIL MAC - LOMPAT JAUH - SUKANTARA (SMITA)

16 APRIL - PERJUMPAAN RUMAH SUKAN - LATIHAN PERBARISAN

16 APRIL  - PERRTANDINGAN CATUR ANTARA SEKOLAH - SUNGAI SIPUT  

16 APRIL - KEJOHANAN MEMANAH SMITA

23 APRIL - CERAMAH KERJAYA

23 APRIL – PERJUMPAAN RUMAH SUKAN-LATIHAN PERBARISAN

24 APRIL- KEJOHANAN MEMANAH SMITA  ANTARA SEKOLAH AGAMA - TERTUTUP

29 APRIL - RAPTAI PENUH SUKAN SMITA

30 APRIL - SUKAN SMITA

30 APRIL - PERTANDINGAN ROBOTIK - UIAM

 

UJIAN & PEPERIKSAAN

UJIAN DAN PEPERIKSAAN 2016

 

PEPERIKSAAN SMITA

 

7- 11 MAC - UJIAN SEMESTER 1

11- 24 MEI- PEPERIKSAAN SEMESTER 1

5- 9 SEPT - UJIAN SEMESTER 2

17- 30 NOV - PEPERIKSAAN SEMESTER 2

 

PEPERIKSAAN SPM

Percubaan SPM: 1-9 SEPTEMBER 2016

Peperiksaan Lisan SPM: 20 JUN - 1 JULAI 2016

Peperiksaan Bertulis  SPM: 7 NOV - 5 DIS  2016

 

PEPERIKSAAN THANAWI

Percubaan : September 2016

Peperiksaan Sebenar: Oktober 2016

 

 

 

PENGUMUMAN CUTI

PEMAKLUMAN  CUTI

 

Assalamualaikum w.b.t

Kepada semua ibu bapa pelajar SMITA.

Cuti  terhampir adalah pada:

 

28 MEI 2016  (SABTU-  mulai 12.30 Tengahari )

sehingga

12 JUN 2016 ( AHAD - sebelum 6.00 petang)

STATUS :  WAJIB BALIK

 

Cuti tersebut adalah Cuti Semester 1

Selamat bercuti.. 

 

Sekian, wassalam

Pengetua SMITA

 

sebarang pertanyaan sila hubungi:

E-mail: smitalamin@yahoo.com

Telefon: 6056254333
Faks: 6056254335
http://www.smita.edu.my

 

Warden Asrama

USTAZ MOHD HAFIZI BIN MOHD ARIF  ( 013-4025976 )

EN RAZALI  (016-5492624)

TAKWIM SMITA 2016

Lokasi SMITA

SMITA PUTERA (TELUK INTAN)

SMITA PUTERI (SHAH ALAM)

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Pengunjung SMITA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini111
mod_vvisit_counterKelmarin154
mod_vvisit_counterBulan ini4390
mod_vvisit_counterKeseluruhan242103

Tarikh: Apr 29, 2016

VIDEO KULIAH ILMU

VIDEO SMITA

 


Ikim FM