Anda berada di: Halaman Utama Pendidikan Kurikulum

KURIKULUM SMITA

Ã‚ alt

KURIKULUM TAHFIZ

â€Ã‚¢Ditetapkan waktunya setiap hari persekolahan Isnin hingga Jumaat bermula 7.15 pagi sehingga 9.00

â€Ã‚¢Berlangsung di dalam kelas mengikut tahapan penguasaan al-Quran pelajar dan kelas akademik.

â€Ã‚¢Tetapan target minimum hafazan ialah sebanyak 10 juzu’ sepanjang persekolahan dan minimum dua juzuk setahun.

KURIKULUM AKADEMIK

KURIKULUM AKADEMIK TINGKATAN EMPAT

Kurikulum akademik tingkatan empat turut mewajibkan pelajarnya mengambil peperiksaan Thanawi bagi subjek-subjek seperti berikut:

* Tauhid

* Feqah

* Nahu Sorof

* Balaghah

* Mutolaah Insyak

*Tafsir

* Hadis

PADA TAHUN 2018, SEBUAH ALIRAN AKADEMIK BAHARU TELAH DIPERKENALKAN IAITU ALIRAN TREK PANTAS. TREK PANTAS MEMBOLEHKAN PELAJAR DENGAN LATARBELAKANG TAHFIZ SEPENUH MASA MENDUDUKI SPM DENGAN MENJALANI DUA TAHUN PEMBELAJARAN KOMPRES YANG MENGGABUNGKAN SILIBUS TINGKATAN 1-5 YANG DIRANGKUMI DALAM SPM.

PELAJAR TREK PANTAS TINGKATAN EMPAT DIKECUALIKAN DARIPADA MENDUDUKI PEPERIKSAAN THANAWI KERANA CAKUPAN SILIBUS YANG PADAT.

KURIKULUM DINIAH

KURIKULUM ELEKTIF