Sekapur Sirih daripada Pengetua SMITA 2017

Image result for pengetua smita

بسم الله الرحمن الرحيم.

الحمد لله رب العلمين،  والصلاة و السلام على اشرف الأنبياء و المرسلين و على آله و صحبه اجمعين.

Alhamdulillah, kita masih lagi diberi kesempatan oleh Allah azza wajalla untuk bersua pada tahun 2017 ini. Kini telah lengkaplah kitaran 5 tahun pertama penubuhan SMITA dan kita telah memasuki era baru penubuhan SMITA apabila SMITA berjaya melahirkan 18 orang pelajar lepasan SPM sulung pada tahun 2016.

Pada bulan Mac nanti akan terjawablah debaran seluruh warga SMITA apabila keputusan peperiksaan SPM dan peperiksaan Thanawi 2016 diumumkan . Marilah kita bersama-sama mendoakan kejayaan buat mereka.

Pada tahun 2017 ini, seramai 62 orang pelajar lelaki baru dan 26 orang pelajar perempuan baru mendaftar untuk mengikuti pengajian yang ditawarkan SMITA; pelajar lelaki di Teluk Intan dan pelajar perempuan di Shah Alam.

Sepanjang lima tahun penubuhan SMITA, pelbagai cabaran dan dugaan kita tempuhi, terutamanya dalam menguruskan pelajar-pelajar sulung kami menghadapi peperiksaan SPM buat julung kalinya. Ia waktu yang sukar. Berkat kerjasama semua pihak terutamanya ibu bapa dan guru-guru, saat genting itu berjaya kita lalui akhirnya.

Setelah berhadapan dengan cabaran dan dugaan lalu , banyak pengalaman berharga dapat kita kutip sebagai panduan untuk menghadapi tahun-tahun mendatang yang pastinya akan lebih mencabar.

Adalah amat penting untuk kita terus bersatu hati memaksimakan segala kudrat yang ada bersama dengan semangat yang baru. Kita bertekad perbaiki segala kelemahan yang ada dan berazam meningkatkan kualiti produksi kerja serta menambahbaik mutu pencapaian akademik, disiplin, sahsiah dan akhlak pelajar.

Berpaksikan Al-quran dan Assunnah, teras utama pendidikan SMITA adalah melahirkan individu syumul yang merangkumi tahap pengetahuan yang tinggi, kemahiran berfikir yang kreatif dan kritis, berakhlak mulia dan budi pekerti yang luhur, berdaya saing, berkemahiran dalam komunikasi yang efektif sertamempunyai semangat juang yang tinggi.

Sebesar-besar dan sehebat-hebat apapun visi yang kita rencanakan, pastinya ia tidak akan tercapai tanpa fikiran yang positif dan kesungguhan yang jitu. Usaha kita untuk menjadikan SMITA sebagai sebuah institusi pengajian terkemuka haruslah didokong oleh kerjasama padu ibu bapa dan pelajar. Saya pohon seerat-erat ikatan kekeluargaan dan sebaik-baik hubungan kerjasama  daripada seluruh residen SMITA bagi merealisasikan harapan dan hasrat kita ini. Marilah kita panjatkan setinggi-tinggi pengharapan dan sebanyak-banyaknya doa kepada Allah, Rabb Al-basyar agar usaha kita berjaya dan dipermudahkan, Amiin.

sekian, wassalam

Ustaz Mohamad Akmal Aidi Bin Kamarulzaman